Skip links

Att tänka på när ni omförhandlar räntan för er bostadsrättsförening

Det kan vara svårt att förhandla om räntor med en bank som är mycket större än er bostadsrättsförening. Därför kan det vara bra att ta med sig några tips in i förhandlingen för att göra det enklare att sänka era kostnader. Nedan följer saker att tänka på när ni i styrelsen ska omförhandla räntan i er bostadsrättsförening.

Var noggrann med era uppgifter om föreningen

Många banker använder tredjepartstjänster som till exempel Datscha, UC, Allabolag, Merinfo eller Lantmäteriet för att få in information inför en kreditprövning. Informationen grundar sig på tidigare inrapporterad information i årsredovisningar. Om informationen har ändrats – till exempel genom en renovering eller ombyggnation kan informationen som ligger till grund för kreditbedömningen vara felaktig. Kontrollera de uppgifter som ligger till grund för er kreditbedömning.

Om informationen inte är uppdaterad kan det vara för att ni inte skickat in er årsredovisning till Bolagsverket (som dessa tjänster hämtar sin information från). Skicka in årsredovisningen i god tid innan ni planerar att kreditbedömas.

Ha en väl fungerande styrelse med god dokumentation av arbetet

Utöver fastigheten tittar banker alltid på vilka som sitter i styrelsen och hur väl styrelsearbetet har bedrivits. En styrelse med medlemmar som själva har ekonomiska problem kan dra ner kreditbedömningen. På samma sätt kan det vara bra att inte ha för många nya i styrelsen utan eftersträva en viss kontinuitet för nyckelrollerna. Dokumentera alltid styrelsens arbete och se till att alla protokoll är i sin ordning. De kan få betydelse senare.

Jämför din ränta med andra kreditgivare och andra BRFer

En tråkig företeelse både när det gäller privatlån och lån till bostadsrättsföreningar är att det krävs att du som kund måste kontakta banken för att få en lägre ränta när räntenivåerna sjunker. Man kan tycka att det borde löna sig att vara en trogen kund och att man som tack borde kunna få ytterligare rabatt, men tyvärr är det ofta motsatsen som gäller. SoliFast har antagit en annan filosofi där vi sänker kunders räntor då styrräntorna går ner, och vi hoppas att fler banker gör som vi.

Begär alltid offerter från flera banker

Även om er nuvarande bank ställt ut bäst pris till er förening tidigare betyder inte det att de fortfarande kommer göra så. Det är aldrig fel att begära offerter från flera banker – helst tre eller fler för att säkerställa att ni inte missar något erbjudande. Vi på SoliFast hjälper gärna till med att ge er förening en offert så att ni kan jämföra med storbankerna. Kanske finns det pengar att spara på att söka bredare än ni tidigare gjort.

Med god förberedelse och bred marknadsefterforskning öknar ni era chanser att få en bra ränta när den ska omförhandlas. Det är ofta värt att lägga ner lite tid för att försäkra er om att ni inte missar ett bra erbjudande. Det kanske tar några timmar av tid nu, men om det resulterar i att ni kan sänka avgifterna för era medlemmar är det värt det.

Att sänka avgiften i bostadsrättsföreningen är en av de saker som kan höja värdet på medlemmarnas lägenheter. När banker beräknar hur mycket man kan få låna för att köpa bostad räknar de på hur mycket pengar man kommer ha kvar av sin lön efter man har betalt bland annat sin räntekostnad och föreningens avgift. Om avgiften sjunker går det att låna mer pengar för bostaden, och det blir enklare att få låna för att köpa in sig i föreningen. Det höjer värdet på allas lägenheter. Att få ned räntekostnaderna i föreningen är alltså något som gynnar er alla, tillsammans.

Begär offert