Skip links

Så sparar du pengar i din bostadsrättsförening

Avgiften till föreningen är ofta en av de största privatekonomiska utgifterna för era medlemmar varje månad. Genom att hushålla mer effektivt med föreningens resurser går det att hålla kostnaderna nere och således göra det enklare att sänka avgiften i framtiden.

Här följer några tips på vad ni kan göra för att spara pengar.

Alla hjälper till.

Kostnaderna kan hållas nere om du som medlem utför så många nödvändiga sysslor som möjligt. Föreningens styrelse måste dock vara duktig på att ta reda på medlemmarnas förmågor och skapa motivation. Ett sätt att motivera folk är att betala; till exempel kan en medlem med enskild firma kanske städa trappan eller skotta snö mot en relativt billig penning.

Snåla med vattnet.

Föreningen står ofta även för lägenheternas vatten, så många bäckar små som kortare duschtid och snålspolande vattenarmaturer sparar på sikt en del pengar åt föreningen och därmed de boende. Överväg att flytta ut vattenkostnaden från föreningsavgiften till att varje lägenhet betalar separat för sin vattenkonsumtion. Det blir inte bara billigare utan också mer rättvist då de i föreningen som är sparsamma inte indirekt tvingas betala för de som överkonsumerar vatten.

Skaffa ett gemensamt elabonnemang för föreningen.

Istället för att alla betalar några hundra om året i fast avgift till nätägaren går det kanske att alla bostadsrättsinnehavare har samma abonnemang och elmätare. Den fasta kostnaden per lägenhet sjunker, samtidigt som en upphandling av el blir större och priset kan därmed bli bättre. Elmätare i lägenheterna ser till att alla betalar sin egen del och undviker problemet med gemensamt betalt vatten (se punkten ovan).

Skaffa gröna fingrar.

Har föreningen en stor trädgård blir det dyrt att lägga ut skötseln på entreprenad. Därför finns pengar att spara om medlemmarna gör jobbet själva. Inrätta städdagar, eller använd de ni redan har schemalagda, på våren och hösten (samt någon under sommaren om det behövs) där medlemmarna tar hand om trädgården.

Undvik onödiga utgifter.

Ett exempel är de okrossbara glasrutor som efter problem med skadegörelse sattes in i soprummet i en bostadsrättsförening vi intervjuat. Onödiga fönster är dessutom svårare att klottersanera än en vanlig vägg.

Omförhandla räntan.

Räntekostnader är ofta en av föreningens största kostnadsposter, och det finns mycket att hämta om man är duktig på att förhandla om räntan. Prata med andra bostadsrättsföreningar i närheten av er och hör vad de betalar i ränta. Extra bra är det om ni kan hitta föreningar som liknar er egen (i till exempel storlek, byggår, renoveringsstandard och antal lägenheter) för att jämföra med dessa. Förhandla om räntan med er bank och se till att ni inte betalar för mycket. Om banken trilskas hjälper vi på SoliFast gärna till – kontakta oss med information om ditt lån.

Med lägre utgifter kan ni förbättra föreningens ekonomi och undvika otrevliga överraskningar som att behöva höja avgifterna. Använd överskottet till att amortera av era lån eller sänk avgiften för föreningens medlemmar. En lägre avgift gör att det blir enklare för köpare att få lån för att köpa en lägenhet i föreningen, vilket höjer värdet på alla föreningens lägenheter.

Begär offert